torsdag 3 mars 2011

Avgifter för utlandsstudenter redan ett fiasko!


I dagarna har svensk press uppmärksammat universitetens enorma tapp på sökande utlandsstudenter inför höstens antagning till universitet och högskolor. Gröna Studenter, liksom Sveriges förenade studentkårer, har sedan länge varnat för konsekvenserna av de nya avgifterna och kommer verka för att återinföra avgiftsfria studier för alla.

När man för ett antal år sedan började diskutera möjligheten att införa avgifter för utlandsstudenter, var det många, inte minst högskolorna och universiteten själva, som reagerade starkt negativt mot förslaget. Det var inte den sortens högskolepolitik som hade givit Sverige ett internationellt gott rykte bland många studenter, och det var heller inte den sortens politik som gjort Sverige till ett föregångsland för ett jämlikt och rättvist studiessystem där inkomsten inte ska spela någon roll för möjligheten att utbilda sig. För den högre utbildningen är utländska studenter en kvalitetsfaktor och resurs som stärker mångfalden och ökar förståelsen för andra.

Sverige beräknas tjäna drygt en halv miljard kronor på avgifterna från de utlandsstudenter som kommer till Sverige, förutsatt att prognoserna håller i sig. Detta ska vägas upp mot de tusentals utomeuropeiska studenter som vi nu bevisligen förlorar som representanter för det svenska högskolesystemet ute i världen. Bara på mastersprogrammen har antalet sökanden minskat med 73 procent från förra året. Ett flertal tekniska och internationella utbildningar med en hög andel utomeuropeiska studenter hotas därmed av nedläggning. Medan alltmer pengar läggs på kostsamma marknadsföringskampanjer glömmer vi bort att den i särklass bästa reklamen för våra lärosäten i länder utanför Europa har bestått i att kunna erbjuda en kostnadsfri utbildning på ett svenskt campus.

Som kompensation för de utomeuropeiska studenter med små ekonomiska medel som söker utbildningarna vill man erbjuda ett antal stipendier – stipendier som ännu inte finns, och som dessutom bara kommer kunna komma ett fåtal till gagn. Nu väcks från flera håll många nya frågor om hur de nya betalande studenterna ska bemötas i höst. Har man betalat mellan 80 och 140 000 kronor per studieår ska man rimligtvis inte behöva vänta ett par månader i bostadskö. Samtidigt kommer det se illa ut om det dyker upp särskilda gräddfiler till bostäderna för betalande studenter. Den överhängande risken finns att studenterna alltmer delas in i ett A- och ett B-lag på ekonomiska grunder.

Gröna Studenter anser att avgiftsfria studier oavsett inkomst och härkomst har varit en självklar värdegrund på vilket de svenska utbildningsväsendet vilar på. Denna värdegrund håller nu på att urholkas. Sveriges roll som en ansvarsfull och solidarisk aktör på den globala arenan tycks åter få stryka på foten för tvivelaktiga, ekonomiska argument. Vi ser fram emot en rigid utvärdering och konsekvensanalys av det nya avgiftssystemet, och kommer givetvis fortsätta kämpa för att avgiftsfria studier för alla åter blir en självklar del av det svenska kunskapssamhället.

Gabriel Liljenström & Erika Karlénius

Språkrör för Gröna Studenter

Inga kommentarer: