tisdag 7 februari 2012

Alliansens experiment har ett bäst-före-datum


Många har talat om Reinfeldts utspel idag, och konstigt vore väl annars. Att många kanske inte kommer kunna pensionera sig förrän de är 75 är en både uppgiven och orealistisk vision för framtiden. I Pajala är medelåldern 74.5, dvs. många skulle tillspetsat få arbeta ända in i graven. I Dokument Inifråns program ”De oförsäkrade” visades på hur många inom vården får arbetsrelaterade skador vid tidig ålder, som de sedan inte ens får ersättning för. Många klarar alltså inte av att arbeta ens till 65 års ålder, på grund av sin arbetsmiljö och de påfrestningar som arbetet för med sig. Samtidigt talar statistiken ett tydligt språk: Sverige har en ungdomsarbetslöshet som är långt över det europeiska genomsnittet – mer än var femte ungdom har inget jobb. Så därför är det inte så konstigt att folk har en helt annan vision för framtiden än Reinfeldt. Miljöpartiets rådslagsenkät visade klart och tydligt på att det finns ett stort stöd och incitament för kortare arbetstid i Sverige. En politik för kortare arbetstid skulle både skapa bättre livsförutsättningar och ett bättre klimat.

Det blir alltmer uppenbart att Alliansens politik är ett experiment som saknar förankring med verkligheten. Ett experiment som dessutom successivt ökar oro och misstro i vårt samhälle. De få gånger Alliansens ledare gör visionära utspel, visar de också på vilket Sverige de vill skapa. Kanske är det därför inte så konstigt att Reinfeldt är rädd för visioner. Alliansens experimentverkstad har dock ett bäst-före-datum. 2014 är det dags att ta steget mot ett grönt och hoppfullt Sverige. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Att många tvingas till skitjobb som sliter ut kropp och själ är ett allvarligt samhällsproblem. Kan man inte jobba så ska samhället ha ett fungerande skyddsnät samtidigt som vi MÅSTE hitta sätt att organisera arbetslivet så att det inte bränner ut folk i förtid. Men det är ju inte det den eventuellt höjda pensionsåldern handlar om, utan tvärtom. Den handlar om det absurda i att INTE höja den GENERELLA pensionsåldern i ett samhälle där vi GENERELLT blir friskare och friskare (tyvärr ojämligt fördelat, klassmässigt, men icke desto mindre generellt), och lever längre och längre, och kommer ut på arbetsmarknaden senare och senare, och där synnerligen friska och dugliga 55-åringar inte kan få jobb därför att de är för nära pensionsåldern för att anses anställningsbara (än mindre omskolningsbara), och där SAMTIDIGT som de äldre lever längre (och är friska längre) så har vi otillräckligt låga födelsetal så att de framtida unga som skall jobba för alla dessa friska gamla som inte FÅR jobba - den arbetskraftsbasen blir mindre och mindre, vilket är inget mindre än en demografisk katastrof. Allt detta är inte en ekvation som går ihop, varken moraliskt eller ekonomiskt. Jag blir rent beklämd när jag ser hur många som nu reagerar med "ramaskri" på Reinfeldts utspel, trots att det ohållbara i nuvarande system borde vara uppenbart för alla.

Gabriel, du referar till en önskan i rådslaget om arbetstidsförkortning. Men är det rätta sättet att organisera den förkortningen att förlägga hela förkortningen till EFTER arbetslivet? Ska vi verkligen ha ett samhälle i framtiden där folk jobbar som galningar under en relativt begränsad period av livet (säg mellan 25-30 och 55-60) för att försörja den stora majoriteten som är antingen yngre eller äldre, blir så utbrända av detta att de kollapsar och måste vårdas under en massa decennier i slutet av livet då de med ett bättre system kunde varit friska och aktiva medborgare. För det är precis den felaktiga riktningen det rör sig emot i nuvarande system. Vore det inte mycket bättre att organisera arbetstidsförkortningen så att vi arbetar "lagom", på ett sätt där vi kan kombinera liv med arbetsliv, kanske ta ett sabbatsår här och där, men under en längre period av våra liv istället för att tillbringa sina första 30 år som studerande/arbetslös, och sina sista 40 år med att med krökt rygg mata duvor.

För mig handlar miljöpartiet mycket om att vi anser det oacceptabelt att lasta över skulder för vår egen konsumtion på framtida generationer. Miljöskulden mest uppenbart. Men pensionssystemet som det är uppbyggt idag, i kombination med den demografiska situation vi som samhälle försatt oss i, är lite samma sak. Det är framtida generationer som, förutom att ha fått miljön förgiftad, trots att de blir allt färre, förväntas försörja allt fler äldre. Och det är fan inte rätt.

Ursäkta drapan…. ;) Det är sannerligen extremt sällan jag hamnar på Reinfeldts sida i en fråga, men här tycker jag knee-jerk reaktionen på Reinfeldts utspel är mycket beklämmande. Fram för flexiblare arbetstid! Fram för arbetstidsförkortningar, gärna i form av flexiblare fritid, friår och massor med möjligheter till omskolning när antingen kropp eller själ säger ifrån att det är dags att byta jobb. Fram för det livslånga lärandet! FRAM FÖR ETT SAMHÄLLE DÄR DET SÅ LÄNGE DET GÅR ÄR MÖJLIGT ATT KOMBINERA ARBETSLIV MED LIV. Ner med ett samhälle där man bara jobbar under 30% av livet men då (och just därför) tvingas jobba som en dåre.